ЕКСПОЗИЦИЯ        ВИДЕОАРХИВ        ФОТОАРХИВ       ХОЛОКОСТЪТ        ЗА ХОЛОКОСТА        ОМРАЗАТА ДНЕС    

 
 
 Архив

От тук може да изтеглите фотоалбум, посветен на 65 години от спасяването на българските евреи

  

 

 

 

 

ОРГАНИЗАЦИЯ НА ЕВРЕИТЕ В БЪЛГАРИЯ ШАЛОМ
Организация на евреите в България Шалом - Национална програма за отбелязване на Деня на Холокоста и на 65-годишнината от спасяването на българските евреи - 10.03.2008 г. и почитане на паметта на евреите от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот, депортирани в нацистките лагери на смъртта.
Основните цели, събития и дейности на Националната програма.

Да се изкаже заслужена благодарност на българския народ и българското общество за действията му за спасяването на българските евреи от депортиране и последващо унищожение в нацистките лагери на смъртта.
Да се информира по-пълно и точно българската общественост, еврейската общност в света и обществеността в Израел за достойното поведение на българите и да се популяризира в страната и чужбина приносът на българския народ и общество за спасяването на сънародниците-евреи като пример за проява на хуманизъм, гражданска съвест, етническа и религиозна толерантност.
Да се покаже зрелостта и толерантността на сегашното българско общество, което като отбелязва спасяването на българските евреи се присъединява към световната еврейска общественост и почита паметта на невинните жертви на ХОЛОКОСТА, в това число на депортираните евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот.
Всички събития и дейности ще се ползват за противодействие на проявите на ксенофобия, антисемитизъм и нетолерантност в Република България.
Създаване на централизиран каталог на филми, архивни материали, подходящи артефакти и други, който да стане основа на бъдещата работа по разпространяването на знанието за българския пример по света.
Мероприятията продължават през цялата година, като естествено са концентрирани през периода март-май периода 8-10 март, Международния ден на концлагериста 11април и Йом Ашоа траурен ден в памет на загиналите в Холокостта - 2 май 2008 г.


ИНИЦИАТИВАТА НАПРАВИ ДОБРО
ДОБРИТЕ ДЕЛА ИЗРАЗ НА ПРИЗНАТЕЛНОСТТА НА БЪЛГАРСКАТА ЕВРЕЙСКА ОБЩНОСТ ЗА СПАСЕНИЕТО

Инициативата е на ОЕБ Шалом и е подкрепена от регионалните организации на евреите в: София, Пловдив, Кюстендил, Лом, Дупница, Русе, Шумен, Варна и Бургас и общините и общинските съвети на: София, Лом, Монтана, Пловдив, Кюстендил, Областната управа на област Монтана, Софийската духовна семинария Св. Иван Рилски, Столичен клуб на спортните деятели и фондация Етнопалитра.
Събития:


СПОРТЪТ ЗА ТОЛЕРАНТНОСТ

спортен празник София, 8 март 10.00 часа официално откриване - Зала Универсиада, 11.00 ч. турнири по баскетбол, шахмат и от 11.00 ч. Борисова градина главен вход на стадион Българска армия- лекоатлетически крос за деца, юноши, девойки и ветерани.
Организатори: ОЕБ Шалом,Столичен клуб на спортните деятели и фондация Етнопалитра, със съдействието на Програма Спортни, младежки и детски дейности на Постоянната комисия Децата, младежта, спорта и туризма на Столичен общински съвет. Спортния празник е част от инициативата НАПРАВИ ДОБРО.
9.03.2008 г. гр. Пловдив, 10.30 ч. - Митинг поклонение пред паметника на благодарността на пл. Цар Калоян.
9.03.12.00 ч. - Молитва в памет на Патриарх Кирил и Екзарх Стефан в Бачковския манастир.
10 март 2008 г., гр. София, 11.00 ч. - поклонение пред мемориалната плоча на Димитър Пешев на последния дом, който е обитавал на ул. Неофит Рилски №47, организатори: РОЕ Шалом София и ОЕБ Шалом.
10 март 2008 г., София, 12.00 ч. - поклонение пред паметната плоча до Народното събрание (източна страна) организатори: РОЕ Шалом София и ОЕБ Шалом.
10.03.2008 г. гр. Кюстендил, 16.00 ч. - митинг поклонение на площад Велбъжд.
10.03.2008 г. гр. Кюстендил, 17.00 ч. - ОУ Христо Ботев официално връчване на дарение от ОЕБ Шалом - озвучителна уредба за училището, част от инициативата НАПРАВИ ДОБРО.
10 март 2008 г. гр. Шумен, 10.00 ч. откриване на Алея на толерантността част от инициативата НАПРАВИ ДОБРО. Кметът на община Шумен - Красимир Костов и организаторите от РОЕ Шалом Шумен и представители на ромската, турската, арменската и руската общности от града ще засадят първите дървета в Алеята.
19 март 2008 г. гр. Монтана, 16.00 ч. - Детски концерт и дарение в социален дом, част от инициативата НАПРАВИ ДОБРО.
19 март 2008 г. Младежки дом гр. Монтана, 18.00 ч. - концерт, по случай 65 години от спасяването на българските евреи, на художествени състави на ОЕБ Шалом и 134 СОУ Димчо Дебелянов София, с изучаване на иврит и английски език.
20 март 2008 г., 10.00 - 12.30 ч., Камерна зала на читалище Постоянство гр. Лом - Българският Пурим - научна конференция, посветена на 65-годишната от спасяването на българските евреи.
20 31 март 2008 г. Читалище Постоянство Лом и от 1 до 30 април 2008 г.
в Историческия музей на град Лом - фотодокументална изложба Синагогите в Европа като свидетелство за миналото на Еврейския исторически музей София при ОЕБ Шалом. Автори: Владимир Пауновски и Илко Хазан и депортацията на евреите от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот.
20 март 2008 г., 13.00 ч. - откриване на мемориален знак на втори понтон на Ломското пристанище, в памет на депортираните евреи от Беломорска Тракия и Пирот, от това място на 20 21 март 1943 г.
20 март 2008 г. гр.Лом, 16.00 ч. Помощ за по-добър живот, част от инициативата НАПРАВИ ДОБРО. Дарение от фондация Роналд Лаудер България.
20 март 2008 г. гр.Лом, 16.00 ч. - Деца помагат на деца - Концерт и дарение на децата от 134 СОУ Димчо Дебелянов София за децата от Дом Милосърдие.
20 март 2008 г. гр. Лом, 18.30 ч. в Голяма зала на читалище Постоянство - концерт, по случай 65 години от спасяването на българските евреи, на художествени състави на ОЕБ Шалом и 134-то СОУ Димчо Дебелянов, с изучаване на иврит и английски език.
13 април 2008 г. София - Младежки театър - концерт и церемония по връчване на наградите Шофар, посветен на 65 години от спасяването на българските евреи и 5 години от учредяване на наградите Шофар.
11-24.05.2008 г. София откриване на обновената част от базата на Софийската духовна семинария Свети Иван Рилски учебен кабинет за компютърно обучение, като израз на благодарността на еврейската общност за ролята на Българската православна църква за спасяването на евреите в България част от инициативата НАПРАВИ ДОБРО.

 
 

Copyright Shalom, 2011  |  Designed by AV Design Group