ЕКСПОЗИЦИЯ        ВИДЕОАРХИВ        ФОТОАРХИВ       ХОЛОКОСТЪТ        ЗА ХОЛОКОСТА        ОМРАЗАТА ДНЕС    

 
 
 Категории

Дни на възпоменание

Музеи и организации

Книги

Филми

  

 

 

 

 

Дни на възпоменание

 

27 януари

Международен ден в памет на жертвите на Холокоста - ежегоден международен ден за възпоменание на жертвите на Холокоста. На 1 ноември 2005 Общото събрание на ООН обявява официално в резолюция 60/7 27 януари за Международен възпоменателен ден на Холокоста. Резолюцията призовава всеки член на организацията да почита паметта на жертвите на Холокоста и окуражава развитието на образователни програми за историята, за да се предотвратят бъдещи прояви на геноцид.


На 27 януари 1945 г. съветски войски освобождават задържаните в концлагера Освиенцим. Освиенцим е най-големият концлагер (1940-45 г.), създаден от германските нацисти около гр. Освиенцим (немското му име: Аушвиц) до Краков. В концлагера Освиенцим са умъртвени или са загинали от глад и болести над 4 млн. души, предимно евреи и поляци. Впоследствие лагерът е превърнат в музей. Включен е в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.


10 март

Ден на жертвите на Холокоста и спасяването на българските евреи от нацистките лагери на смъртта през 1943 г. и почитане паметта на жертвите от Македония, Беломорска Тракия и Пирот

 
 

Copyright Shalom, 2011  |  Designed by AV Design Group